به گزارش خبرنگار مهر در همدان، فرهنگ کتابخوانی به عنوان سرمایه ای ملی بازدهی مستقیمی در رشد یک کشور دارد و تجربه جهانی نشان داده که رشد و توسعه تمدنها، ریشه در رشد فکری و فرهنگی هرجامعه دارد و بدون رشد فرهنگ کتابخوانی در جوامع، نمی توان به رشد هیچ تمدنی دل خوش کرد.
محسن احمدی کارشناس اجتماعی استان همدان با بیان اینکه از گذشته دور کتاب به عنوان یکی از ابزارهای آموزشی مورد توجه بوده است و اولیای دین نیز به پدیدآوردن آثار علمی و فرهنگ مکتوب توصیههای مهمی داشتهاند، اظهار داشت: جذابیت های بصری کتاب های عرضه شده به بازار مناسب نیست و طراحی روی جلد کتاب ها به منزله یک روی سکه در جذابیت کتاب محسوب می شود.
احمدی با بیان اینکه باید موج کتابخوانی در کشور به راه انداخت و مسئولان فرهنگی در این زمینه وظیفه سنگینی دارند و باید کتابها را در اختیار علاقمندان به کتاب قرار دهند، افزود: تنها مهیا کردن فضای مطالعاتی راهگشای حل مشکل نیست و باید در زمینه نیازهای مردمی نیز قدم برداشت.
ناگفته پیداست که در راستای سوق دادن جوانان و نوجوانان و حتی خانواده ها به مطالعه روزانه کتاب، ارائه راهکار از سوی کارشناسان مثمر ثمر خواهد بود.
در گفتگو با شماری از کتابفروشان همدانی نیز آنچه بیشتر مورد توجه قرار گرفت، نارضایتی آنها از سود کم حاصل از فروش کتاب بود.
محمدی یکی از کتابفروشان همدانی در این زمینه گفت: به لحاظ اقتصادی کتابفروشی کار پرسودی نیست و در این خصوص کسی تمایل به راه اندازی کتابفروشی ندارد.
وی با بیان اینکه مهمترین عامل در افزایش سرانه مطالعه کتاب، خانواده ها هستند، گفت: نگرش پدر و مادر به مطالعه کتاب، نگرش فرزندان را می سازد.
وی ادامه داد: وقتی که میل و علاقه ای به مطالعه کتاب در خانواده ای وجود نداشته باشد، چگونه انتظار داریم فرزندانمان کتاب مطالعه کنند.
یکی دیگر از فعالان عرصه کتاب نیز با بیان اینکه قصه گویی برای کودکان، اشتیاق مطالعه را در آنها ایجاد می کند، گفت: باید برای داشتن جامعه ای پویا کتابخوانی را رواج داد.
مدیر امور کتابخانه های عمومی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در همدان، در خصوص وضعیت فعلی کتابخانه های عمومی استان گفت: این استان در حال حاضر دارای 60 کتابخانه عمومی است که با توجه به جمعیت یک میلیون و 700 هزار نفری استان، می توان گفت که هر 28 هزار نفر یک کتابخانه عمومی دارند که با توجه به میانگین کشوری وضعیت متعادلی داریم.
فاضل عبادی با اشاره به برنامه ریزی های صورت گرفته در خصوص جبران کمبود ها افزود: با توجه به برنامه های پیش بینی شده، امیدواریم تا پایان برنامه پنجم توسعه برای هر 20 هزار نفر در استان یک کتابخانه داشته باشند.
وی ادامه داد: در حال حاضر هر صد شهروند همدانی 200 سانتی متر مربع فضای کتابخوانی دارند و از نظر تعداد کتاب ها (450 هزار جلد) نیز، کتابخانه های عمومی استان همدان وضعیت خوبی دارد.
عبادی همچنین درباره وضعیت کتابداران استان همدان نیز گفت: کتابخانه های عمومی استان همدان دارای 100 کتابدار هستند که حدود 70 درصد این کتابداران دارای تحصیلات مرتبط هستند.
وی بر ضرورت جذب نیروی متخصص برای کتابخانه های عمومی استان تاکید کرد و افزود: ما برای هر کدام از کتابخانه های عمومی، دو نیرو نیاز داریم که با توجه به این موضوع نیازمند نیروی جدید هستیم.
مدیر امور کتابخانه های عمومی استان همدان، همچنین با اعلام اینکه یکی از مشکلات اصلی این کتابخانه ها، عدم پرداخت بدهی های نیم درصدی شهرداری هاست، گفت: از بدهی های شهرداری های استان، تاکنون تنها 15 درصد آن وصول شده است.
مدیرکل کتابخانههای استان همدان گفت: پیشنهادهای این اداره کل برای تامین اعتبار در برنامه پنجم توسعه به شورای برنامه ریزی استان ارائه شده است تا پایان برنامه پنجم توسعه برای ساخت 9 کتابخانه استاندارد 2200 متر مربعی، 60 باب کتابخانه روستایی و 15 کتابخانه سیار اقدام میشود.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر به ازای هر 100 نفر جمعیت استان همدان، دو متر مربع فضای مطالعاتی داریم که تا پایان برنامه پنجم به 4.5 متر مربع افزایش مییابد و برای تحقق این هدف باید هر سال 70 میلیارد ریال اعتبار در اختیار این اداره کل قرار گیرد.
عبادی همچنین تعداد کتابهای موجود در کتابخانههای این استان را 450 هزار نسخه اعلام کرد و گفت: اکنون به ازای هر 100 نفر جمعیت استان همدان، 26 نسخه کتاب داریم که تا پایان برنامه پنجم توسعه به 100 نسخه کتاب میرسد.
وی گفت: در حال حاضر 2.5 درصد جمعیت استان همدان عضو کتابخانهها هستند که تا پایان برنامه پنجم به پنج درصد افزایش مییابد.
نظر شما